Değerli Irak Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Mustafa Kazımi

Bildiğiniz üzere, dünya Katoliklerinin dini lideri sayın Papa Francis’in 7 Mart’ta ülkenize ziyareti kapsamında, Erbil’de IKBY yetkilileri Neçirvan Barzani ve Mesrur Barzani ile bir araya gelerek görüştü.

Bu görüşme sırasında Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı tarafınca, basılmış skandal pulun Papa Francis’in bu tarihi ve barışçıl ziyaretinin ruhuna ve felsefesine, zıt bir olay olduğuna inanıyoruz.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi denetimi altında bastırılan Papa Francis’in de figürünün üzerinde yer aldığı anma pulunda, diğer milletlerin ve ülkelerin topraklarının “Kürdistan” toprakları ilan edildiği tamamen sahte bir harita sergilendi.

Ortadoğu milletleri arasında birlik ve beraberlik ruhuna tamamen aykırı olan bu eylem, bölgemizde sadece derin ve bitmeyen tartışmaların kaynağı olmakla kalmayıp, bölgedeki oportünistlerin ve terörist grupların şiddetli eylemlere ve masum insanların kanını dökmesine düşünsel zemin hazırlamaktır. Bunun Papa Francis’in barışçıl seferinin ruhuna aykırı olduğu ve bölgenin ve dünyanın liderleri, siyasi ve dini şahsiyetlerince kabul edilmez olduğu apaçık ortada.

İran’da yaşayan Azerbaycan Türklerinin insani hakları uğrunda faaliyet gösteren siyasi örgütler olarak, Irak’ın kuzey bölgesindeki siyasi yetkililerin, Papa Francis’in bölgeye yaptığı ziyaret seferini, kötü niyetler doğrultusunda propaganda yürütmek için istismar etmesini şiddetle kınıyoruz.

Dinî ve mezhebî inançların, ırkçı yayılmacılığın doğrultusunda kötüye kullanılması insanlık dışı bir eylem olmakla beraber hem dini öğretilere aykırı hem de demokratik ilkelerden uzaktır. Nitekim, saygın Irak Cumhuriyeti hükümeti, Kuzey Irak’taki bölgesel yetkililerin bu adımını kesinlikle dikkate alacaktır, çünkü bu mesele İran coğrafyasında yaşayan Azerbaycan Türk milletinin arasında hoşnutsuzluğa neden olmuştur.

Azerbaycan Türk milleti ve siyasi Teşkilatları, tarihi, dini ve kültürel bağlarımız bulunan dost ve kardeş ülke Irak’ın her zaman istikrarını, siyasi ve ekonomik kalkınmasını ve halkının refahta yaşamasını istemektedir. Size ve Irak halkına başarılar dileriz.

🔷Azerbaycan Merkez Partisi

🔷Azerbaycan Milli Direniş Teşkilatı

🔷Azerbaycan Öğrenci Hareketi

🔷Güney Azerbaycan Demokrat Partisi

10.03.2021

Papa Francis Ofisi, Katolik Kilisesi lideri

Ayetullah el-Uzma Ali Sistani’nin ofisi, Şiî dini lider

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı

Neçirvan Barzani Ofisi, Erbil

Çeşitli medya ve basın organları