آذوح: وضعیت اسفبار و عوامل بیماری زا در معدن طلای زرشوران تیکان تپه (تکاب)؛ جان کارگران آذربایجانی شاغل در این معدن را تهدید میکند.
به نوشته باشگاه خبرنگاران جوان، «اسناد و مدارک به دست آمده حاکی از وضعیت بسیار نابسامان بهداشت کارگری در این معدن است؛ بنا بر اعداد و ارقام درج شده در این اسناد تا پایان سال ۹۶، حداقل ۲۱ نفر با مشکل ریوی، ۱۱۲ با مشکل شنوایی و ۳ نفر با مشکل خطرناک قلبی مواجه بودهاند.»
«بالا بودن میزان تراز فشار صوت نسبت به میزان استاندارد و بالا بودن میزان سرب، اسید کلریدریک، آمونیاک، آرسنیک و سایر مواد موجود در کارگاهها» علت این موضوع عنوان شده است.
ساکنان این منطقه آذربایجان، علت فوت تعدادی از کارگران این معدن را «بیتوجهی به مسائل بهداشت کارگری» میدانند اما مسئولان معدن واقعیات را تکذیب میکنند.
بر اساس این گزارش، «فعالیت این معدن بزرگ باعث ایجاد اختلال در محیط زیست شده و همین موضوع معرفی کارخانه به عنوان کارخانه آلاینده جریمه از طرف اداره کل محیط زیست استان آذربایجان غربی را به همراه داشته است» اما مسئولان معدن این موضوع را تکذیب می کنند.
این گزارش در پایان می افزاید «مسئولان معدن فوق تمایل چندانی به ارائه آمار از میزان تولیدات و دور ریز و دستاوردهای معدن ندارند.»
معدن زرهشوران (زرشوران) بزرگترین معدن طلای خاورمیانه محسوب می شود که درآمد حاصل از آن می تواند کل آذربایجان را از فقر نجات دهد اما به دلیل سیاست های تبعیض آمیز حکومت ایران، درآمد حاصل از این معادن به شهرهای فارس نشین مرکز کشور سرازیر می شود و مردم ترک منطقه با فقر و محرومیت شدید دست به گریبان اند.
بر اساس مطالعات نهایی، ذخیره قطعی معدن طلای زرشوران آذربایجان «چهار میلیون تن کانسنگ طلا» و ذخیره احتمالی این معدن «۳۰ میلیون تن» است.