آذوح : بازداشتشدگان تجمع حمایت از آزادسازی قاراباغ اشغالی در پارک جیرال اردبیل که با ضرب و جرح ضابطان قضایی در شعبه ۱۰ بازپرسی به ریاست قاضی نونهال تفهیم اتهام شده بودند با صدور وثیقههای سنگین به زندان اردبیل منتقل شدند.
این خبر در تماس تلفنی برخی فعالین بازداشت شده با خانوادههایشان داده شده است.
عسگر اکبر زاده ، مهدی هوشمند ، سجاد جولانی ، حسین بالاخانی ، مجتبی پروین ، مصطفی پروین ، محمد جولانی ، حامد حیدری باریس ، بهمن خیرجو ، پرویز سیابی و مرتضی پروین و سبحان بخشی ۱۲ فعال مدنی بازداشتشدهای هستند که تاکنون هویت آنها محرز و برای هر یک از آنها قرار وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی صادر شده است.
اتهام این تجمعکنندگان ؛
۱.توهین به رهبری
۲.اخلال در نظم و سلب آسایش عمومی
۳.تمرد از مامورین دولت
۴.اقدام علیه امنیت ملی از طریق مشارکت در ایجاد تجمع
اعلام شده است.
فعالین بازداشت شده گفتهاند ؛
سید عبدالله طباطبایی دادستان اردبیل که ضابطان قضایی زیر نظر وی اقدام به بازداشت فعالین کردهاند پس از رٶیت آثار ضرب و جرح روی بدن فعالین دستگیر شده حاضر به صورتجلسه از طریق پزشک قانونی نشده است.
بازداشت شدگان خطاب به دادستان و بازپرس پرونده اتهامات انتسابی در پرونده را فرار به جلو و پوششی برای خشونت و اقدام غیرقانونی مأمورین عنوان کردهاند.
به گفته فعالین بازداشت شده حال عمومی سجاد جولانی هنرمند کمبینای اردبیلی وخیم بوده و هنوز اقدامی در جهت مداوای او صورت نگرفته است.
بر اساس اصل ۲۷ قانون اساسی رژیم ایران :
“تشکیل اجتماعات و راه پیمایی ها ، بدون حمل سلاح ، به شرط آن که مخل به مبانی اسلام نباشد آزاد است.”
همچنین ؛
طبق بند یک قانون احترام به آزادیهای مشروع و حفظ حقوق شهروندی مصوب ۱۳۸۲ ، “کشف و تعقیب جرایم و اجرای تحقیقات و صدور قرارهای تامین و بازداشت موقت میباید مبتنی بر رعایت قوانین و با حکم و دستور قضایی مشخص و شفاف صورت گیرد و از اعمال هرگونه سلایق شخصی و سوءاستفاده از قدرت و یا اعمال هرگونهخشونت و یا بازداشتهای اضافی و بدون ضرورت اجتناب شود.”
ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی هم در این باره مینویسد :
“ضرب و جرح فقط در صورتی مجاز است که متهم در صدد ارتکاب جرایمی مانند قتل یا آدمربایی یا قاچاق مواد مخدر باشد و راه دیگری برای ممانعت از ارتکاب جرم یا فرار متهم وجود نداشته باشد.
همچنین اگر متهم در برابر مامور مقاومت کند باز هم مامور حق ضرب وجرح متهم را ندارد ”
خشونت صورت گرفته روی سجاد جولانی هنرمند تورک آزربایجانی که به جهت کمبینایی امکان درگیری او با مامورین منتفی میباشد اعمال خشونت خارج از وظایف قانونی ضابطان را به عنوان یک تخلف آشکار مطرح میکند. مسئلهای که در همین قانون ، قانونگذار به مرتکبین این تخلفات مجازات حد و تعزیر تعیین کرده است.
جنگ بین آزربایجان و ارمنستان پس از ۳ دهه اشغال قاراباغ از سوی ارمنستان از هفته گذشته پس از آتشگشایی مکرر نیروهای ارامنه به مواضع آذربایجان مجددا شعلهور شده که نیروهای آزربایجانی نیز در پاسخ به این حملات محورهای قابل توجهی از اراضی اشغالی را آزاد کردهاند.
مقامات رژیم ایران مواضع خود در ارتباط با این جنگ را بیطرف عنوان میکنند. مواضعی که با جابجایی اداوات نظامی روسی از ایران به ارمنستان و تشدید خشونت تهران علیه معترضان این جابجایی در شهرهای آزربایجان در جغرافیای ایران عملا و از اساس زیر سئوال رفته است.
شورای امنیت ملل از زمان اشغال قاراباغ ۴ قطعنامه شفاف علیه تجاوزات کشور ارمنستان صادر و خواستار آزادسازی بیقید و شرط این اراضی شده است.