آذوح: به دنبال عدم تخصیص منابع مالی مورد نیاز برای احیای دریاچه ارومیه "اورمیه"، معاون وزیر نیروی ایران از کاهش سطح ورودی آب به دریاچه ارومیه خبر داد.
رحیم میدانی، معاون وزیر نیرو درباره آخرین وضعیت آبی دریاچه ارومیه با اشاره به کاهش 10 درصدی بارش ها در حوزه آبریز دریاچه ارومیه گفته «سطح ورودی آب دریاچه نسبت به پارسال کاهش یافته است. لذا کاهش بارش ها و افزایش تبخیر، ورودی آب را به دریاچه ارومیه کاهش داده است».
معاون وزیر نیروی ایران بارندگی را از عوامل مهم در روند احیای دریاچه ارومیه دانسته و گفته« سال آبی گذشته، سالی پرباران بود، به طوری که حجم آب و سطح تراز دریاچه بهبود نسبی یافت؛ اما اکنون سطح تبخیر زیاد شده است».
این مقام مسئول در گفت و گو با «ایرنا» درباره آخرین وضعیت بحرانی دریاچه ارومیه می گوید «اینک حجم آب موجود مخزن دریاچه 2.4 میلیارد مترمکعب، وسعت آن 2400 کیلومتر مربع و تراز مخزن آن 1270.55متر بالاتر از سطح دریاست».
لازم به ذکر است که در حالت نرمال وسعت دریاچه ارومیه باید 5200 کیلومتر مربع باشد و تراز مخزن آن 1278.02 باشد.
معاون وزیر نیرو درباره حجم رهاسازی آب به دریاچه ارومیه در سال جاری نیز گفته «به دلیل جمع نشدن آب کافی پشت سدهای منطقه، امسال تاکنون آبی رهاسازی نشد».
پیشتر نیز محمد علی شاعری، نماینده مردم بهشهر با اشاره به کوتاهیهای صورت گرفته درروند احیاء دریاچه ارومیه، درباره وضعیت فعلی این دریاچه گفته بود «تراز دریاچه ارومیه در طول سه سال اخیر تنها 2 سانتیمتر افزایش یافته است و چنانچه تا بهار آینده پروژههای درنظر گرفته شده به مرحله اجرا نرسد، تراز دریاچه کاهش خواهد یافت».
همچنین علارقم وعده انتخاباتی حسن روحانی مبنی بر احیای دریاچه ارومیه، تاکنون منابع مالی هیچ یک از 173 پروژه تعریف شده دریاچه ارومیه اختصاص نیافته و روند احیای ای دریاچه با مشکل مالی مواجه شده است.
گفتنی است که یک هزار و 700 میلیارد تومان اعتبار در سال 95 برای احیای این دریاچه تصویب شده است که متاسافانه تا به امروز این اعتبار تخصیص نیافته است و لذا عملیات اجرایی احیای دریاچه ارومیه متوقف شده است.
این درحالی است که برای تامین بودجه هزار و 700 میلیارد تومانی احیای دریاچه ارومیه 3 منبع مالی در نظر گرفته شده بود به طوری که یکی از این منابع صندوق توسعه ملی است که باید حدود 340 میلیارد تومان از این بودجه را تامین کند، بخش بعدی بودجه سنواتی دستگاههای اجرایی است که حدود 300 میلیارد تومان است. و حدود 1100 میلیارد تومان دیگر قرار بود از محل ماده 10 و 12 (قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و قانون تشکیل سازمان مدیریت بحران) تأمین شود که تاکنون ریالی از این ارقام تخصیص نیافته است.
لازم به ذکر است که طرح های تعریف شده از محل ماده 10 و 12 پروژههای اصلی احیای دریاچه ارومیه را شامل میشوند.
عدم تخصیص بودجه احیای دریاچه ارومیه تنها مربوط به امسال نیست بلکه این رفتار مسئولان دولت در برابر خشکی دریاچه ارومیه در سالهای گذشته نیز تکرار شده است به طوری که علارقم بودجه هزار و 900 میلیارد تومانی ستاد احیای دریاچه اورمیه در سال 94، حکومت ایران حدود 200 میلیارد تومان از این رقم را تامین کرده است.
درواقع در 2 سال اخیر 36 درصد اعتبارات مورد نیاز احیای دریاچه ارومیه تخصیص یافت است.