آذوح: همزمان با دوم اسفند/۲۱ فوریه به مناسبت روز جهانی زبان مادری ۴۰۸۵ دانشجوی ترک در نامهای به حسن روحانی رئیس جمهوری ایران خواستار رسمی شدن زبان ترکی در کشور شدند.
این نامه که به همت فعالان دانشجویی ترک به رشته تحریر درآمد طی دو روز با امضای ۴۰۸۵ نفر از دانشجویان مواجه شد.
گفتنی است این نامه به دو زبان ترکی و فارسی نوشته شده و خواستار رسمی شدن زبان ترکی در تمامی سطوح اجتماعی میباشد.
در ضمن امضا کنندگان این نامه صرفا از سوی دانشجویان آزربایجانی نبوده بلکه ترکان قشقایی نیز مشارکت جدی و فعالانهای در این امر داشتهاند.
در بخشی از نامه اینگونه آمده است که: «طبیعی است که امضا کنندگان این نامه، رسمی شدن زبان سایر اتنیکهای ایران را در مناطقی که اکثریت جمعیتی آن را دارا هستند، خواستارند.»
متن نامه به زبان فارسی:
جناب آقای دکتر روحانی
ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران
با سلام و احترام
ما امضا کنندگان این در خواست به عنوان جمعی از دانشجویان ترک، خواهان رسمی شدن زبان ترکی در تمام سطوح، در کنار زبان فارسی در سراسر کشور هستیم. باور داریم که این مهم، باتوجه به کثرت متکلمان این زبان و پراکندگی آنان در سراسر ایران، کلید حل مشکلات اجتماعی و فرهنگی کشور خواهد بود. مخاطب این درخواست علاوه بر شخص رئیس جمهور، همه کسانی است که خواهان آیندهای بهتر و زندگی مسالمتآمیز برای مردم کشور میباشند و میتوانند رئیس جمهوری، مسئول مستقیم امور اجرایی کشور را در اجرای این مهم یاری رسانند. ایمان داریم که راهکارهای شکست خوده گذشته و وعدههای بی سرو ته، نتیجهای جز عمیقتر شدن این مشکل نخواهد داشت. طبیعی است که امضا کنندگان این نامه، رسمی شدن زبان سایر اتنیکهای ایران را در مناطقی که اکثریت جمعیتی آن را دارا هستند، خواستارند. همه مسئولان میتوانند در این راستا تجربه دهها کشور که قانون چند زبانگی را پذیرفتهاند نصبالعیین خود قرار داده و از آنها بیاموزند و در اجرای هرچه بهتر این امر بهره گیرند.
مطالبه زبان ترکی در مدارس و رسمی شدن آن در تمام سطوح جامعه آزربایجان یکی از اساسیترین مطالبات ملت ترک آزربایجان میباشد به گونهای که طی دو روز بیش از چهار هزار امضا برای این نامه جمعآوری شده است.
مطالبه زبان در آزربایجان به حدی گسترده است که حسن روحانی نیز در دور نخست کاندیداتوری برای ریاست جمهوری در شهرهای آزربایجان مسئله تدریس زبان ترکی در مدارس و دانشگاهها و ایجاد فرهنگستان زبان ترکی را مطرح کرده بود اما هیچ عملی در این زمینه مشاهده نشد. در دور دوم تبلیغات خود در شهرهای آزربایجان و در سخنرانیهای خود هیچ اشارهای به حقوق زبانی و فرهنگی ملت آزربایجان نکرد.