آذوح: سازمان عفو بین الملل در گزارشی اعلام کرد که ایران از سال ۱۹۹۰ میلادی به تنهایی مسئول ۹۷ مورد اعدام کودکان زیر ۱۸ سال در جهان است که معادل دو سوم کل این نوع اعدامها است.
براساس کنوانسیون حقوق کودک که ایران هم عضو آن است، برای افراد زیر ۱۸ سال، به عنوان کودک، نباید برای جرایم، مجازات مرگ اجرا شود.
سازمان عفو بین الملل، روز سهشنبه ۳ اردیبهشت گزارش داد که از سال ۱۹۹۰ میلادی تا به امروز اعدام ۱۴۵ محکوم نوجوان را در ده کشور از جمله ایران ثبت کرده است. باقی کشورهایی که دست به اعدام محکومان نوجوان زدهاند عبارتند از: چین، جمهوری کنگو، نیجریه، پاکستان، عربستان سعودی، سودان، سودان جنوبی، آمریکا و یمن.
به گزارش این نهاد حقوق بشری، استفاده از مجازات اعدام علیه کسانی که در زمان وقوع جرم زیر ۱۸ سال داشتهاند نقض فاحش قوانین بینالمللی حقوق بشر است و ممنوعیت مطلق کاربست مجازات اعدام در مورد مجرمان نوجوان همچون ممنوعیت شکنجه و ممنوعیت برده داری جز قواعد آمره بینالمللی تلقی میشود. این به این معناست که حتی اگر کشوری عضو میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی یا کنوانسیون حقوق کودک نباشد باز هم به موجب قوانین عرفی بین المللی ملزم است از اعمال مجازات اعدام علیه افرادی که در زمان وقوع جرم زیر ۱۸ سال سن داشتهاند خودداری کند.
بنا بر این گزارش، در سال ۲۰۱۸ میلادی ایران تنها کشور در دنیا بوده است که افرادی که در زمان وقوع جرم زیر ۱۸ سال داشتند را اعدام کرده است. در این سال دستکم هفت محکوم نوجوان به نامهای امیرحسین پورجعفر، علی کاظمی، ابوالفضل چزانی شراهی، ابوالفضل نادری، محبوبه مفیدی، زینب سکانوند، امید رستمی اعدام شدند.
سازمان عفو بین الملل، اسفند سال ۹۷ با انتشار بیانیهای خواستار توقف فوری اجرای حکم اعدام سه کودک مجرم به نام «محمد کلهر، برزان نصراللهزاده و شایان سعیدپور» شد که در زمان وقوع جرم کمتر از ۱۸ سال سن داشتهاند.
عفو بینالملل پرونده ۹۰ مورد از افرادی را که در زمان وقوع جرم زیر ۱۸ سال سن داشتهاند و اکنون در ایران در صف اعدام هستند را مستند کرده است. هر چند که تعداد واقعی بیشتر است.
پیشتر سازمان عفو بینالملل، ۲۱ فروردین در گزارشی اعلام کرد نرخ اجرای حکم اعدام در جهان در سال ۲۰۱۸ کاهش داشته، اما یک سوم از «اعدامهای ثبت شده در سطح جهان» در این سال که در مجموع ۲۵۳ مورد است، در ایران اجرا شده است.