آذوح: در حالی‌ که به اذعان دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه عملیات احیای دریاچه به دلیل مشکل مالی متوقف‌ شده، در گوشه و کنار استان همایش‌هایی برای احیای دریاچه ارومیه برگزار می‌شود.

به گزارش فارس، همایشی با عنوان اطلاع‌رسانی و آگاه‌سازی در مورد احیای دریاچه ارومیه در شهرستان سراب بدون حضور میهمان اصلی برنامه (عیسی کلانتری، دبیر ستاد احیاء) برگزار شد و سخنرانان همایش نقطه نظرات خود را بیان کردند، این در حالی است که عیسی کلانتری اخیراً در کنفرانس بین‌المللی پیامدهای جغرافیایی و زیست‌محیطی وضعیت دریاچه ارومیه با بیان اینکه از نظر علمی ثابت‌ شده دریاچه قابلیت احیا دارد اما اراده احیا در دست دولت‌ها ست، افزود: از سال 85 بارها تذکر دادیم که دریاچه ارومیه در سال 95 خشک خواهد شد و خشک شدن دریاچه سریع‌تر از سال 95 اتفاق افتاد و ما دریاچه را خیلی ارزان فروختیم.

وی اظهار داشت: طبق برآورد معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی کل محصولات تولیدی کشاورزی در حوزه آبریز 1.1 درصد هزینه‌های خشکی دریاچه را شامل می‌شود و در مجموع 300 میلیون دلار بیشتر ارزش ندارد و در واقع ما دریاچه را مفت تقدیم مردم منطقه کردیم.

کلانتری تأکید کرد: درخواستم از شخص رئیس‌جمهور این است به قولی که به مردم آذربایجان دادند وفا کنند و اجازه ندهند تعدادی از معاونان به بهانه محدودیت منابع درآمدی بگویند، ما نمی‌توانیم منابع موردنیاز دریاچه ارومیه را تخصیص دهیم.

سهم سراب از اعتبارات احیای دریاچه باید لحاظ شود/ مطالعه کشت‌های جایگزین

یوسف داودی نماینده مردم سراب و عضو کمسیون آب،کشاورزی و منابع طبیعی در این همایش گفت: متأسفانه بشر با چالش عمده‌ای در حوزه آب روبه‌روست و بحران آب امروز جدی‌تر از قبل در حال به وقوع پیوستن است.

وی با بیان اینکه طبق اطلاعات احصاء شده، خروجی آب شهرستان سراب مناسب است، ابراز داشت: متأسفانه این خروجی در طول مسیر و در سایر شهرستان‌ها به‌ درستی مدیریت نمی‌شود و اراده جمعی و فراگیر برای این کار لازم است.

عضو کمیسیون تلفیق برنامه ششم در مجلس خاطرنشان کرد: متأسفانه سهم سراب از اعتبارهای احیای دریاچه ارومیه ناچیز و در حد صفر است.

عضو شورای برنامه‌ریزی استان در مورد لایروبی رودخانه‌ها نیز پیشنهاد داد تا لایروبی‌ها به‌ صورت عمقی صورت گیرد.

وی همچنین خواستار مطالعه محصولات جایگزین و مقاوم به کم‌آبی شد و گفت: بادام،توت و زعفران می‌توانند به‌عنوان جایگزین مطرح شوند.

تجریشی: خطر ریزگردها و بیابان‌زایی در کمین منطقه

مسعود تجریشی دبیر کارگروه علمی و فناوری احیا دریاچه ارومیه گفت: از بین رفتن پوشش گیاهی،بیابان‌زایی، قهر پرندگان مهاجر، وقوع بادهای نمکی، از بین رفتن گونه‌های حیاتی چالش‌های عمده‌ای هستند که با خشک شدن دریاچه به وقوع خواهند پیوست.

وی با عنوان کردن خطر ریز گردها و خطرات زیست‌محیطی ابراز داشت: بیماری‌های مختلف تنفسی، پوستی و چشمی  ابراز داشت: با مدیریت مصرف آب و اعمال سیاست‌های پیشگیرانه می‌توان از وقوع عوارض بیشتر جلوگیری کرد.

تجریشی از خروج بیش از یک میلیارد و 700 میلیون مترمکعب از دسترس در طول دو دهه گذشته خبر داد و بیان داشت: میانگین آب زیرزمینی در سراب 27 متر پایین‌تر از متوسط استانی است.

این گزارش حاکی است، به‌ هر حال احیای دریاچه ارومیه به عزم همگانی و تصمیم و اراده جمعی نیاز دارد تا با اعمال سیاست‌های مدون و فراگیر و نیز پرهیز از اقدامات بخشی نگر نیاز دارد اگر اراده احیا ایجاد نشود برگزاری همایش‌های مختلف جز اتلاف هزینه و وقت نتیجه‌ای نخواهد داشت و مصداق اپیدمی فراگیر بسیاری از نشست‌ها و جلسات خواهد بود که نشستیم و گفتند و برخاستیم، پرواضح است که این همایش‌ها آبی برای دریاچه ارومیه ایجاد نخواهد کرد مگر اینکه حرکتی جهادی و مستمر شکل بگیرد.

 report